Tam je to pro odborníky složitější, ty jsou velmi často vyrobené z více odrůd. Například sauvignon blanc Je vyroben z hroznů, které mají svůj původ ve Francii. I samotný název pochází z francouzského jazyka. A co tento název znamená? Slovo sauvage je v češtině „divoký“. A blanc znamená „bílý“. A jak je to s vůněmi těchto vín? Sauvignon blanc bílý voní po paprikách, zelených rajčatech, angreštu a černém rybízu.
Cabernet sauvignon červený, voní po cedrovém dřevě, hřebíčku a černém pepři. Vinná réva Sauvignon blanc se vysazuje hojně ve světě, v různých světadílech, v mnoha vinařských oblastech. Jaká by měla být taková oblast? Například vína Pouilly a Chablis se vyrábějí právě z hroznů Chardonnay a této révě se daří na jílovitých a vápenitých půdách ve Francii. Ale pokud se vrátíme k vínu Cabernet sauvignon červený, tak se vysazuje také v Chile a odtamtud má vůni máty nebo eukalyptových bonbonů. A na druhou stranu Cabernet sauvignon červený z Francie nemá vůni máty nebo eukalyptových bonbonů, ale naopak voní po cedrovém dřevě.
Pití alkoholu, tedy i vína nemusí být v normálním množství na úkor našeho zdraví. A jak to je s vínem a žaludkem obecně? Škodí nebo neškodí? Nebo i prospívá? Někteří lidé při pití bílého vína cítí pálení žáhy a překyselení žaludku, u některých zase při pití červeného vína dochází k bušení srdce. A u žaludku, který je konečnou stanicí při požití vína, dochází k stimulaci produkce žaludeční šťávy. Tato žaludeční šťáva se v těle člověka podílí na štěpení bílkovin a tuků a tímto dochází k procesu trávení. Mnoho starších lidí může mít žaludek podkyselený, ale právě víno může obnovit normální poměr kyselin. Ale někteří lidé by měli být opatrní při konzumaci vín. Například trpící žaludeční nervozitou, nebo ti, kteří mají problémy s dvanácterníkem. To se, ale týká většinou bílého vína.